Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny [PRZEPIS]

Sylwia Ładyga
Przepis na pyszne śledzie sarmackie marynowane w miodzie i soku z cytryny.

Sylwia Ładyga jest autorką bloga Ostra na słodko. Uczestniczyła w ostatniej edycji kulinarnego show Master Chef. Poleca pyszne śledzie.

Składniki

  • 50 dag filetów śledziowych (matiasów)
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 5 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 średnie cebule
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • ziele angielskie liść laurowy

Wykonanie

Oliwę, miód i sok z cytryny podgrzać do momentu, aż powstanie jednolita zalewa, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokruszony liść, ziele oraz sól i pieprz.

Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie i zostawić na całą noc w lodówce.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska