
Włochy to nie tylko pizza. Czego najbardziej warto spróbować w północnych Włoszech?
Wakacje to nie tylko zwiedzanie, ale też kosztowanie pysznych miejscowych potraw i napojów. Sprawdziliśmy, czego najbardziej warto spróbować w północnych Włoszech. Zapraszamy do kulinarnego przewodnika po smakołykach Italii.

Mozzarella STG
Zakład Mleczarski Soligo jest rozpoznawalny i uwielbiany w całych Włoszech. Ich mozzarella jest uznawana za „produkt doskonały" - jej zapach jest wonny i delikatny, smak pełny i świeży, konsystencja miękka i nieco elastyczna.

Provolone Valpadana DOP
Provolone Valpadana DOP narodził się w dolinie Valle Padana pod koniec XIX wieku. Jest to ser o największej liczbie form i gramatur, dzięki plastyczności masy, z której jest wytwarzany.

Provolone Valpadana DOP
Istnieją dwa typy sera Provolone Valpadana DOP: łagodny i pikantny. Łagodny produkowany jest z podpuszczki cielęcej i dojrzewa nie dłużej niż 2-3 miesiące; pikantny z podpuszczki koźlęcej i/lub jagnięcej i dojrzewa minimum przez 3 miesiące do nawet ponad roku.