Sernik krakowski, kołocz śląski, tort gdański, listkowiec Bogdanowiczów i korowaj weselny, czyli TOP 5 ciast regionalnych [PRZEPISY]
Kołocz śląski
Składniki na ciasto
500 g mąki
100 g cukru
125 g masła
50 ml mleka
2 jaja
5 g drożdży instant Delecta
500 g masy makowej Bakalland
Wykonanie
Kołocz to ciasto będące symbolem obfitości, które podawało się głównie na weselach. To tradycyjny wypiek kultywowany zwłaszcza w górniczych rodzinach, jednak smakować będzie każdemu.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Następnie ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mleko, drożdże, mąkę i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy, robimy kulę, którą owijamy folią i wkładamy na godzinę do stężenia. Twarde ciasto dzielimy na dwie nierówne części (jedna to 2/3 ciasta, druga 1/3). Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia.
Na cieście rozkładamy równo masę makową. Na jej powierzchni rozkładamy kawałeczki ciasta z mniejszej części. Ciasto pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku.
Kołocz jest prosty i szybki, a do tego pyszny. Czego chcieć więcej?