
Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto kruche
1 szklanka mąki
60 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę serową
500 g sera białego
50 g masła
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1,5 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżki mąki krupczatki
Dodatkowo
6 moreli
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.

Sernik dla leniwych Alicji Bartyzel
Składniki na masę serową
1,5 kg sera białego (do zmielenia)
ok. 30 dag cukru
kostka masła
10-15 jajek (w zależności od wielkości)
olejek waniliowy
skórka pomarańczowa
2 łyżki grysiku(kaszy mannej)
łyżka mąki ziemniaczanej
rodzynki, orzechy według uznania
Składniki na spód
10 dag masła
łyżeczka kakao
1-2 łyżki cukru
jajko
odrobina proszku do pieczenia (maksimum pół łyżeczki)
3 łyżki mąki
Wykonanie
Masa. Żółtka utrzeć do białości. Powoli dodawać ser, cukier, masło, grysik, mąkę,olejki aromatyczne i rodzynki. Na końcu pianę z ubitych na sztywno białek.
Ciasto. Składniki wyrobić i rozłożyć w brytfance na papierze do pieczenia. Przykryć masą serową. Równiutko rozprowadzić.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 60 min.

Sernik „Isaura” Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 łyżek wody
3 łyżki kakao
5 jajek
Składniki na masę serową
80 dag sera
5 jajek
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
2 szklanki cukru
budyń waniliowy
Wykonanie
Ciasto. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować razem około 5 minut, następnie pozostawić do ostudzenia. Kiedy masa przestygnie, dodać żółtka i utrzeć. Z tak przygotowanej masy odlać 1/2 szklanki (posłuży jako polewa do gotowego sernika). Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Całość zmiksować, aby powstało jednolite ciasto. Dodać szczyptę soli. Wylać na blaszkę 20x35 cm.
Ser. Żółtka oddzielić od białek, dodać masło, cukier waniliowy, budyń i utrzeć na puszystą masę. Dodać powoli zmielony ser i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem. Ser wyłożyć równomiernie na ciasto i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 60 minut.
Kiedy ciasto odchodzi od brzegu blaszki jest upieczone. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z blaszki i polać czekoladową masą. Jeżeli masa jest zbyt twarda, by nią posmarować ciasto, wówczas wkładamy szklankę do gorącej wody na kilka minut. Można udekorować wiórkami kokosowymi, według uznania.

Sernik na zimno z truskawkową niespodzianką w środku Joanny Kądziołki
Składniki
1 galaretka truskawkowa
400 g truskawek
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
400 g serka homogenizowanego waniliowego
16 g cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki dżemu truskawkowego
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzątku
Dodatkowo
100 g truskawek na wierzch
16 podłużnych biszkoptów
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić we wrzątku (najlepiej w wyższej misce, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Gdy już prawie całkiem stężeje, dodać posiekane truskawki. Następnie znów włożyć do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukry, dalej miksować.
Dodać dwie łyżki dżemu truskawkowego, zmiksować. Odmierzyć 50 ml wrzątku, wsypać żelatynę, energicznie wymieszać aż żelatyna się całkiem rozpuści, a grudki nie będą widoczne. Przestudzić około 15 minut i wlać jeszcze ciepłą do ubitej śmietany.
Wyciągnąć galaretkę z naczynia, przełożyć ją na środek tortownicy. Następnie każdy podłużny biszkopt podzielić na pół i obłożyć nimi brzeg tortownicy. Na środek wylać równomiernie masę śmietanową. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Wierzch udekorować truskawkami.