9 z 12
Serowiec zasmażany Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Serowiec zasmażany Joanny Tokarz

Składniki na masę serową

1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka

Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.

10 z 12
Sernik light na zimno Aleksandry Faiks...
fot. Aleksandra Faiks

Sernik light na zimno Aleksandry Faiks

Składniki
25 dag chudego twarogu
70 dag jogurtu gęstego
aromat pomarańczowy
4 łyżki miodu
20 g żelatyny
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa

Wykonanie

W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.

11 z 12
Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski...
fot. Anna Loska

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski

Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Składniki na mus truskawkowy

300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo

około 700 g truskawek

Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić.
Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Polecamy

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja