Ile za kilogram cukinii? Gdzie najlepiej ją kupić?
Młode cukinie można spożywać w każdej wersji, czy to surowej, czy po obróbce cieplnej. Jak podaje biuro prasowe „Bronisz”, cukinie są teraz w cenie 4-5 zł/kg, przy przeciętnej stawce 4,5 zł/kg. O ile hurt jest znośny, to konsternację budzą ceny bazarowe. Tam jest nieco drożej. Na początku sezonu zbiorowego w Łodzi za mniejsze okazy liczono 8 zł/kg, za większe nawet 10 zł/kg.
Ceny szokują, dlatego coraz częściej szuka się towaru wśród lokalnych gospodarstw. U prywatnych producentów cukinie sprzedawane są na kilogramy lub sztuki. W Sokółce chcą 3 zł/kg, w Lubrańcu już 5 zł/kg, w Kaliszu 1 zł/sztukę. Na OLX najczęściej wystawiane są warzywa z ekoupraw w średniej cenie 3-4 zł/kg.
Szczyt sezonu. Kup teraz, wykorzystaj zimą
Smakiem polskiej cukinii możemy się rozkoszować cały rok. Wystarczy w szczycie sezonu kupić więcej warzyw, a następnie je zamrozić. Okazuje się, że to też trzeba zrobić umiejętnie. Zapakowanie cukinii w całości będzie skutkować jej zmarszczeniem w środku. Zamiast frykasu na zimowe dni, w kuchni pozostanie skóra i zapadnięty miąższ. Zaleca się wcześniejsze podzielenie na części. Kostki sprawdzą się przy gotowaniu zup, plasterki będzie można grillować, a ze startych wiórków powstaną chrupiące placuszki.
Tak sprawdzisz, czy cukinia jest świeża
Wygląd cukinii nie zawsze jest perfekcyjny, ale drobne zmiany nie wpływają na jej smak. Zadrapania nie umniejszają jakości produktu, a marszczenia na skórce wskazują jedynie na utratę jędrności. To, co może nas zaniepokoić i wskazywać na zepsucie warzywa to pleśń oraz pogłębiająca się miękkość. Zazwyczaj pojawia się wtedy nieprzyjemny zapach.
Nie chcesz kupować cukinii? Zasadź ją sam!
Warzywa dyniowate cieszą się coraz większą popularnością w Polsce. Na jesień zacznie się wysyp dyni, a już teraz trwają zbiory cukinii. Krzaczki tej zielonej bomby witaminowej można zasadzić w ogródku lub na działce. Dzięki temu w okresie letnim, zamiast chodzić na bazarek, będzie można wyjść przed dom.
Cukinia wymaga zachodu, nie jest to typ rośliny, którą posadzi się w każdym miejscu i każdych warunkach. Potrzebuje dużo światła, bogatego i wilgotnego podłoża, źle reaguje na zmiany pogodowe. Wysiew nasion rozpoczyna się od kwietniowych rozsad, a sadzenie następuje w maju. Można też bezpośrednio w maju wysiać nasiona do gruntu. Warto pamiętać o zachowaniu odstępów, krzaki potrzebują miejsca do rozrostu.
Niektórzy zbierają mini wersje już w lipcu, na dorodne okazy trzeba poczekać do sierpnia. Wtedy zaczyna się prawdziwy boom na cukinię i potrwa do września.
Cukinia w kuchni. Placki, zupa a może sałatka?
Jak większość warzyw, cukinia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z jednego warzywa można wyczarować zachwycające podniebienie potrawy. W wersji startej sprawdzi się w plackach, kotletach lub wypiekach. Z pokrojonych kawałków powstaną sałatki, gulasze lub zupy. Plasterki można podsmażać, grillować i podawać jako dodatek do obiadu. Warto sięgać po ten produkt, jest źródłem witamin i składników mineralnych. Poleca się go na trawienie i układ odpornościowy. Po cukinię nie powinny zaś sięgać osoby cierpiące na wrzody lub choroby nerek.
Brakuje ci pomysłu na obiad z cukinii? Zobacz kilka przepisów!
