
Boom na cukinię trwa, warto sięgnąć po to warzywo.

Placki z cukinii
Placki z cukinii są proste w przygotowaniu i wystarczy kilka składników, aby wyczarować obiad dla całej rodziny. Dużą cukinię przemywamy, ścieramy na dużych oczkach tarki i jeśli jest mocno wodnista, część wody odsączamy. Dodajemy 2 jajka, startą cebulkę, 1/4 szklanki mąki i mieszamy. Niektóre gospodynie do masy dołączają łyżkę śmietany lub jogurtu. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż placuszki będą rumiane.

Cukinia smażona
Cukinia w wersji smażonej sprawdzi się jako letnia przekąska. Plasterki można smażyć bez obróbki lub obtoczone w panierce. Dużą cukinię kroimy na średniej wielkości plastry, jeśli będziemy je panierować, lub mniejsze, jeśli w tej formie wylądują na patelni. Do przygotowania posypki potrzebne będą klasyczne produkty – mąka, jajko i bułka tarta. Forma przypomina smażenie kotletów. Krążki można zdjąć z patelni, jak nabiorą złotego koloru. Całość można doprawić ulubionymi ziołami.

Leczo
Leczo to jednogarnkowa opcja, którą często wybierają „leniwi” kucharze. Posiłek przygotowuje się sprawnie, a co najważniejsze, syci żołądek na długo. Mięsożercy wybiorą ten na kiełbasie, wegetarianie postawią na kumulację warzyw. W obu wersjach pojawia się cukinia. Gotowanie nie jest wymagające, kilka cukinii, papryk, cebuli i marchwi kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Doprawiamy, a następnie wlewamy passatę lub pulpę pomidorową. Całość gotujemy i podajemy z chlebkiem lub tostami.