Przełom maja i czerwca to czas pierwszych sianokosów. Zależnie od warunków pogodowych, może to być jeszcze jeden lub dwa zbiory w tym roku. Na jakość paszy z użytków zielonych wpływa między innymi skład gatunkowy.
Podobnie jak rok temu, tak i w 2023 roku niekorzystnym zjawiskiem dla wegetacji trwałych użytków zielonych były kwietniowe chłodne dni i noce. Takie warunki powodują gorsze krzewienie się traw oraz przejściowo mniejszą intensywność przyrostu zielonej masy[/i], wskazywał GUS w ubiegłorocznej wiosennej ocenie upraw.
Sianokosy dawniej i dziś. Zbiór traw to ważny moment dla hodowców bydła
Trawy użytków zielonych wysoką wartość paszową mają we wcześniejszych fazach rozwojowych, to jest od momentu przed i po wykłoszeniu do początku kwitnienia dominujących gatunków w runi i jest to optymalny moment na ich zbiór na zielonkę, kiszonkę lub siano. Wcześniej skoszona ruń jest bardzo smakowita i chętnie zjadana przez zwierzęta, podpowiada Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Przez lata zmieniła się nie tylko technika zbioru, ale i technologia uprawy, dobór mieszanek nasion. Praca przebiega sprawniej i wydajniej. Zobacz zdjęcia z dawnego i współczesnego koszenia traw
Sianokiszonka to ważna pozycja menu dla bydła. W maju w Polsce jest organizowana cała impreza rolnicza — Zielone Agro Show — poświęcona w całości nowoczesnej technice i technologii produkcji wysokiej jakości pasz zielonych dla bydła. W Ułężu odbywa się wystawa maszyn i pokaz ich pracy na polu.
Ciekawostka. Sianokosy, czyli koszenie trawy, a potem suszenie jej na siano doczekały się nawet uwiecznienia na obrazach. Jednym z najsłynniejszych jest obraz Pietera Bruegla starszego z 1565 roku o takim właśnie tytule "Sianokosy".
