Poradnik zawiera ponad sto bogatych w składniki odżywcze i, co równie ważne, przepisów - jak zapewnia autor - smacznych potraw. Edgley, człowiek, który przebiegł maraton ciągnąc za sobą ważący 1,4 tony samochód i ukończył triathlon olimpijski, niosąc na barkach 45-kilogramową kłodę, zapewnia, że wszystkie dania skomponował po eksperymentach wraz ze swoją dziewczyną, mającą nie tylko bogate kierunkowe wykształcenie, ale i duże doświadczenie w kuchni.
Zabrał się za tę pracę, gdyż uważa, że 90 procent powszechnie stosowanych diet zawodzi i nie ma najmniejszego powodu, by się nimi katować. „Zapomnieliśmy jak jeść” – ogłosił autor w 2018 roku we wspomnianej powyżej swojej pierwszej publikacji, a teraz uzasadnia to motto we wstępie, tłumacząc, że tak naprawdę kłopotem nie jest jedzenie, lecz nasza relacja z nim, nasz strach przed tłuszczem, niezrozumienie pojęcia kaloryczności oraz fakt, że słowo „cukier” stało się przekleństwem. A nadwaga stała się poważnym problemem społecznym. Tak samo, jak w wielu częściach świata niedowaga. Oraz, bez względu na długość i szerokość geograficzną, ogólne niezadowolenie z procesu jedzenia, jaki fundujemy naszemu organizmowi.
Dlatego Edgley namawia nas do wprowadzenia porządku w swoim żywieniu i lodówce, nauczenia się pieczenia, gotowania i doprawiania oraz nabycia przepisów, które pozwolą nam przygotowywać gęste odżywczo i zbilansowane kalorycznie potrawy. By nam to ułatwić, stworzył i opublikował w formie książki - jak to nazwał - „foodamenty” spalania tłuszczu.
„Silniejszy każdego dnia… w kuchni”. Autor: Ross Edgley. Tłumaczenie: Joanna Krystyna Radosz. Wydawnictwo: SQN. Liczba stron: 240. Cena okładkowa: 79,99 zł.
Sportowa półka - tu możesz przeczytać więcej recenzji i zapowiedzi książek o sporcie
![Silniejszy w… kuchni. „Foodamenty” spalania tłuszczu według Rossa Edgley’a [SPORTOWA PÓŁKA]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/42/46/655df7071c39e_p.jpg?1700656903)
Sportowy24.pl w Małopolsce
