Skąd się wziął śledzik na ostatki? W tradycji chrześcijańskiej to ostatnia okazja, by nagrzeszyć przed wielkim postem. Nagrzeszcie więc pysznymi śledziami! Na bogato!
Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne śledzie na śledziówkę 2021:
- Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny
- Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka śledziowa z ananasem
- Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą
- Śledzie z rodzynkami w pomidorach
- Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich
Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny [PRZEPIS]

Składniki
- 50 dag filetów śledziowych (matiasów)
- 3/4 szklanki oliwy
- 5 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego
- 5 łyżek soku z cytryny
- 2 średnie cebule
- pieprz ziarnisty
- sól
- ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie
Oliwę, miód i sok z cytryny podgrzać do momentu, aż powstanie jednolita zalewa, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokruszony liść, ziele oraz sól i pieprz.
Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie i zostawić na całą noc w lodówce.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami [PRZEPIS]

Składniki
- 10 płatów śledziowych
- 5 cebul
- natka pietruszki
- 100 ml miodu
- 20 dag wędzonych śliwek
- 100 ml nalewki śliwkowej
- 200 ml czerwonego wina
- 10 liści laurowych
- 20 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka octu balsamicznego
- goździki
- pieprz czarny
- sól, cukier
Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Śledzie po kaszubsku [PRZEPIS]

Składniki:
- ok. 60 dag filetów śledziowych
- 5 ogórków konserwowych
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa
- 125 ml oleju
- 1 łyżka octu
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie śledzi po kaszubsku:
Namoczone (najlepiej przez noc) filety śledziowe pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zezłocić.
Dolać resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalać wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać śledzie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wymieszać i zdejmujemy w ognia. Odstawić do ostudzenia.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Sałatka śledziowa z ananasem [PRZEPIS]

Składniki
1/2 kg śledzi matiasów
3 cebule czerwone
puszka ananasów
1/2 szklanki majonezu
mały jogurt ananasowy
łyżka stołowa curry
Wykonanie
Śledzie pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Ananasy, jeśli nie są w kawałkach, pokroić w kostkę. Majonez, jogurt i curry połączyć, wlać na pozostałe składniki. Odstawić na trzy godziny do lodówki.
Przepis Dominiki Madaj
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g margaryny
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na tatara śledziowego
- 5 matiasów solonych
- 15 sztuk pieczarek marynowanych
- 3 ogórki konserwowe
- 3 strąki papryki czerwonej marynowanej
- 1 pomarańcza
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Śledzie z rodzynkami w pomidorach [PRZEPIS]

Składniki
- 7 filetów śledziowych a'la matias
- 250 g rodzynek sułtańskich
- 2 średnie cebule
- sok z połowy cytryny
- szklanka ketchupu pikantnego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- sól, gałka muszkatołowa
Składniki na marynatę
- 1 l wody
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 goździki
- 4 kulki pieprzu
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki
Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
Przepis Andżeliki Knop
Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Składniki
- 4 płaty śledzia solonego
- 4 łyżki sałatki jarzynowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 cytryna
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Śledziki wymoczyć około 1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie dodać do niej majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym. Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.
Macie ochotę na inne śledzie? Zobaczcie kolejne przepisy!
