Tradycja wypieku Rogali Świętomarcińskich nieprzypadkowo związana jest z osobą św. Marcina. Znany ze swojej dobroci uczynny biskup Tourusu przedstawiany jest w ikonografii jako legionista na białym koniu, który rozdziera swój płaszcz i dzieli się nim z potrzebującym.
W 1891 roku proboszcz jednej z poznańskich parafii pod wezwaniem Św. Marcina, ks. Jan Lewicki, podczas kazania apelował do wiernych, by ci, wzorem patrona, uczynili coś dobrego dla najbiedniejszych mieszkańców miasta. Parafianin Józef Melzer, pracujący w miejskiej cukierni, namówił właściciela, by upiec Rogale Świętomarcińskie i rozdać je biednym.
Dziś przepis na Rogale chroniony jest przez Kapitułę Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, a także Unię Europejską.
Chociaż Poznaniacy święto Rogala obchodzą w listopadzie, specjał ten można skosztować nie tylko jedenastego dnia tego miesiąca i nie tylko w Poznaniu. Naprzeciw rogalowym łasuchom wychodzi portal rogalemarcinskie.pl, za pomocą którego można zamówić certyfikowane Rogale. Przysmak może zostać dostarczony pod wskazany adres w całej Polsce, zapakowany w oryginalne pudełko wraz z certyfikatem jakości i historią Rogali, by odbiorca, szczególnie spoza Poznania, dowiedział się czegoś o tradycji wypieku.
Rogale Świętomarcińskie można również wysłać firmowym kontrahentom. Taki upominek wiele mówi o firmie – jej korzeniach, przywiązaniu do lokalnej tradycji – mówi Zbigniew Piskorski, właściciel sklepu rogalemarcinskie.pl. – Rogal Świętomarciński należy do Wielkopolskiej tradycji i warto go promować w całej Polsce. Ci, którzy będą mieli okazję spróbować naszego rogala, z pewnością docenią jego smak i na długo zapamiętają nadawców takiego prezentu…
Dokładny przepis na Rogale Świętomarcińskie znajdziesz na stronie www.rogalemarcinskie.pl.