9 z 12
Kokosanki z marmoladą Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Kokosanki z marmoladą Katarzyny Jaworek

Składniki

200 g wiórków kokosowych
50 g masła
100 g cukru
3 łyżki mleka
3 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
4 łyżki marmolady różanej

Wykonanie

Masło przełożyć do garnka i rozpuścić. Dodać cukier oraz mleko. Wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę odstawić do przestudzenia.
Białka razem z solą ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać mąkę ziemniaczaną. Na końcu do piany dodać masę kokosową. Delikatnie całość wymieszać łyżką.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Na środku ciasteczek zrobić mały otworek. Wgłębienie wypełnić marmoladą.
Ciasteczka piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

10 z 12
Rurki z kremem Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Rurki z kremem Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki na rurki

50 dag mąki
35 dag masła
2 łyżki octu
6 łyżek wody letniej
2 żółtka
szczypta soli

Składniki na krem
1/2 litra mleka
15 dag cukru
3 żółtka
jajko
2 cukry waniliowe
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki masła (z kopką)

Wykonanie

Rurki. Z podanych składników zagnieść ciasto i zostawić na 12 godzin. Wypoczęte ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać radełkiem paski, owijać rurki i maczać w roztrzepanych pozostałych białkach i cukrze. Piec na złoty kolor.
Krem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrami, dodać połowę mleka i mąki, rozmieszać. Resztę mleka zagotować i do gotującego wlać rozmieszaną masę, chwilę zagotować. Ostudzić pod przykryciem. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy ucierając do gładkiej konsystencji. Nadziać rurki.

11 z 12
Ciasto "Cielaczek" Anny Cyganik-Idęć...
fot. Anna Cyganik-Idęć

Ciasto "Cielaczek" Anny Cyganik-Idęć

Składniki na ciasto
250g masła
1,5 szklanki cukru
2  szklanki mąki
4 łyżki kakao
łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki wody

Składniki na masę serową

500 g sera białego
szklanka cukru
budyń śmietankowy (bez cukru)
pół kostki masła (miękkiego)
2 jajka

Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Masa serowa. Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto. 
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Polecamy

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?