6 z 11
Poprzednie
Następne
Soczewica – przepisy. TOP 10 pysznych dań z soczewicą w roli głównej [PRZEPISY]
Potrawka z batatów i zielonej soczewicy
Składniki na 2 porcje
1 duży batat
średnia marchewka
średnia cebula
90 g zielonej soczewicy
2 łyżki oliwy
700 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w centymetrową kostkę, a marchew i cebulę w półplasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać liść laurowy. Po kilku sekundach dodać pokrojone warzywa i podsmażać je ok. 5 minut. Następnie dodać soczewicę i gorący bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki.
Przepis Andżeliki Knop