Soczewica – przepisy. TOP 10 pysznych dań z soczewicą w roli głównej [PRZEPISY]
Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół
Składniki na sałatkę
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
100 g pęczaku jęczmiennego
1 pęczek natki pietruszki
mały pęczek świeżego tymianku
4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz tłuczony
Składniki na sos
2 opakowania pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić wzdłuż na grube paski. Przygotować marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtoczyć w niej pokrojone warzywa, lekko posilić i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucić warzywa na rozgrzany grill, a następnie wystudzić.
Soczewicę i pęczak ugotować (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa pokroić w kostkę, połączyć z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodać posiekane zioła i nasiona, doprawić solą i tłuczonym pieprzem.
Pastę połączyć z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.