1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na pyszne dania z soczewicą.

Zobaczcie przepisy na pyszne dania z soczewicą.

2 z 12
Zupa z zielonej soczewicy i kurczaka...

Zupa z zielonej soczewicy i kurczaka

Składniki
200 g zielonej soczewicy
50 g wywaru z kurczaka
1 litr wody
2 filety z piersi kurczaka
2 pomidory
1 cebula
2 selery
2 marchewki
liść laurowy
pietruszka do smaku

Wykonanie
Soczewicę ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Na dużym ogniu ugotować mieszankę wody i bulionu, a następnie dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Posiekać cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodać do przygotowanego wcześniej wywaru. Dać również soczewicę, i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Doprawić do smaku. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełożyć rozdrobnionego kurczaka i zalać zupą. Posypać świeżą pietruszką do smaku.

3 z 12
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków...
fot. Fot. Paweł Epler

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków

Składniki
4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry

Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

4 z 12
Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół...

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół

Składniki na sałatkę
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
100 g pęczaku jęczmiennego
1 pęczek natki pietruszki
mały pęczek świeżego tymianku
4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz tłuczony

Składniki na sos
2 opakowania pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
3 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić wzdłuż na grube paski. Przygotować marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtoczyć w niej pokrojone warzywa, lekko posilić i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucić warzywa na rozgrzany grill, a następnie wystudzić.
Soczewicę i pęczak ugotować (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa pokroić w kostkę, połączyć z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodać posiekane zioła i nasiona, doprawić solą i tłuczonym pieprzem.
Pastę połączyć z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Zobacz również

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia