
Zobaczcie przepisy na pyszne dania z soczewicą.

Zupa z zielonej soczewicy i kurczaka
Składniki
200 g zielonej soczewicy
50 g wywaru z kurczaka
1 litr wody
2 filety z piersi kurczaka
2 pomidory
1 cebula
2 selery
2 marchewki
liść laurowy
pietruszka do smaku
Wykonanie
Soczewicę ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Na dużym ogniu ugotować mieszankę wody i bulionu, a następnie dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Posiekać cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodać do przygotowanego wcześniej wywaru. Dać również soczewicę, i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Doprawić do smaku. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełożyć rozdrobnionego kurczaka i zalać zupą. Posypać świeżą pietruszką do smaku.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków
Składniki
4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry
Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół
Składniki na sałatkę
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
100 g pęczaku jęczmiennego
1 pęczek natki pietruszki
mały pęczek świeżego tymianku
4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz tłuczony
Składniki na sos
2 opakowania pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić wzdłuż na grube paski. Przygotować marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtoczyć w niej pokrojone warzywa, lekko posilić i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucić warzywa na rozgrzany grill, a następnie wystudzić.
Soczewicę i pęczak ugotować (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa pokroić w kostkę, połączyć z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodać posiekane zioła i nasiona, doprawić solą i tłuczonym pieprzem.
Pastę połączyć z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.