
Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką
Składniki
400 g mąki pszennej
300 g maślanki
350 g kurek (ja użyłam mrożonych)
150 g zielonej soczewicy
1 duża cebula
1 łyżka masła
4 łyżeczki czarnuszki
pieprz
sól
Wykonanie
Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości. Kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na maśle a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem.
Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed podaniem posypujemy je czarnuszką.
Przepis Anny Loski

Potrawka z batatów i zielonej soczewicy
Składniki na 2 porcje
1 duży batat
średnia marchewka
średnia cebula
90 g zielonej soczewicy
2 łyżki oliwy
700 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w centymetrową kostkę, a marchew i cebulę w półplasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać liść laurowy. Po kilku sekundach dodać pokrojone warzywa i podsmażać je ok. 5 minut. Następnie dodać soczewicę i gorący bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki.
Przepis Andżeliki Knop

Kurczak z batatami, soczewicą i szpinakiem
Składniki
400 g piersi z kurczaka
1 batat (360 g)
70 g czerwonej soczewicy
90 g szpinaku
2 łodygi selera naciowego
200 g pomidorów z puszki
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
sól
pieprz
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Kurczaka pokroić w paski i dodać do cebuli. Kiedy kurczak będzie obsmażony z każdej strony, dodać pokrojonego selera naciowego, opłukaną soczewicę, pomidory i batata pokrojonego w kostkę. Przyprawić. Gdy bataty zmiękną, dodać pokrojony szpinak. Po 5 minutach danie jest gotowe.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym
Składniki
400 g polędwicy z dorsza
4 łyżki czerwonej soczewicy
łyżka masła
por
łyżka tapioki
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków