
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Składniki
0,5 kg boczku wędzonego
200 g czerwonej soczewicy
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
5 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka kolendry
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
sól do smaku
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
100 ml przecieru pomidorowego
Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć. Następnie podsmażyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę. Dodać przyprawy i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodać opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalać wodą i gotować przez około 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku.
Gotową zupę posypać posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

Duszona czarna soczewica z warzywami i serem gouda
Składniki
1 szklanka czarnej soczewicy
1 cebula
1 mała młoda cukinia
1 świeża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/4 główki małej sałaty lodowej
5-6 gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki
100 g sera gouda MSM Mońki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę i cukinię w średnią kostkę, a następnie podsmażyć na oleju.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany czosnek, odcedzoną soczewicę, masło i parę minut poddusić, żeby smaki dokładnie się połączyły. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, posiekaną sałatę, wymieszać i wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać utartym serem gouda.

Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
Składniki na 4 porcje
300 g ciecierzycy
300 g soczewicy zielonej
2 litry bulionu warzywnego
sól i pieprz – do smaku
3 łyżki sosu sojowego
3 gałązki rozmarynu
4 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem Dan Cake
Wykonanie
Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa.