Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca sos do spaghetti na zimę
Składniki
- 6 kg pomidorów
- 1,5 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli białej
- duża puszka ananasów
- 2 puszki kukurydzy
- główka czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- łyżeczka suszonego oregano
- 3 szklanki cukru
- szklanka octu 10 proc.
- 2 pełne łyżki soli (można więcej, jeśli ktoś tak lubi)
- 3 łyżki mąki pszennej
- opakowanie suszonej pietruszki
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować tak długo, aż całkowicie zmiękną. Mieszać od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, by nie przywarły do garnka. Miękkie przetrzeć przez sito, tak, by pozostały jedynie łupki i pestki.
Paprykę umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Z zalewy odsączyć jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodać do przetartych pomidorów i gotować około 40 minut.
Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotować ok. 20 minut. Zagęścić mąką rozmieszaną z zimnym sokiem ananasowym. Do 1/2 przecieru dodać odcedzoną drugą puszkę kukurydzy. Przełożyć do wyparzonych i dobrze osuszonych słoiczków, a następnie zakręcić i pasteryzować „na sucho” ok. 40 minut w temperaturze 120 stopni.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN