Spaghetti – przepisy. Pomysły na dania z najpopularniejszym makaronem

opr. Magda Smoleń
Szukacie pomysły na dania z makaronem spaghetti? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Na zdjęciu spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem.
Szukacie pomysły na dania z makaronem spaghetti? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Na zdjęciu spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem. Fot. Sylwia Ładyga
Jaki sos można przygotować do makaronu spaghetti? Możliwości jest wiele. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na pyszne dania z makaronem spaghetti w roli głównej.

Któż z nas nie jadł makaronu spaghetti?Te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. Zobaczcie też inne pomysły na pyszny makaron spaghetti:

  • Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym
  • Makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 
  • Spaghetti z domowym pesto i pomidorkami
  • Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem
  • Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku
  • Cytrynowy makaron spaghetti z oscypkiem

Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym [PRZEPIS]

Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym.
Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 50 g sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy
  • oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym [PRZEPIS]

Makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym.
Makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • makaron spaghetti 
  • 300 g boczku parzonego 
  • 500 ml domowego przecieru pomidorowego (do wymiany na kupny) 
  • mała cebula 
  • oliwa 
  • pieprz cayenne, zioła prowansalskie 
  • sól do makaronu

Wykonanie
 Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  
Gdy boczek będzie gotowy, dolewamy na patelnię sos pomidorowy i doprawiony pieprzem i ziołami prowansalskimi). Sosem polewamy ugotowany makaron.
Przepis Aleksandry Faiks

Spaghetti z domowym pesto i pomidorkami [PRZEPIS]

Spaghetti z domowym pesto i pomidorkami.
Spaghetti z domowym pesto i pomidorkami. Fot. Iwona Borowiec

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • pomidorki koktajlowe

Składniki na pesto:

  • 150 g sera cheddar
  • 150 g orzechów laskowych uprzednio uprażonych na suchej patelni
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Wykonanie
Blendujemy ser i orzechy. Dodajemy czosnek, natkę, sok i olej. Miksujemy całość, solimy i gotowe! Mieszamy z ugotowanym makaronem i pokrojonymi na połówki pomidorkami.
Przepis Iwony Borowiec

Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem [PRZEPIS]

Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem.
Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na jarmużowe pesto

  • 100 g liści jarmużu
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 rzodkiewki
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • 80 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz – do smaku

Dodatkowo

  • makaron spaghetti
  • filet z kurczaka
  • sól, pieprz

Wykonanie
Pesto z jarmużu. Jarmuż sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, oderwać twarde łodygi.
Zmiksować w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą.
Uwaga - oliwę dolewać stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto (śmiało można odrobinę zwiększyć jej ilość). Doprawić do smaku solą i pieprzem!
Makaron ugotować al dente.
Oczyszczone filety z kurczaka wyporcjować, delikatnie rozklepać, posypać solą, pieprzem, posmarować odrobiną oliwy i zgrillować do miękkości na przykład na patelni grillowej.
Makaron podawać z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku [PRZEPIS]

Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku.
Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku. Fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Składniki na 2 porcje

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 200 g makaronu spaghetti
  • ok. 3-4 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie
Krewetki rozmrozić. Mrożone krewetki są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucić na patelnię. Smażyć bardzo krótko.
W międzyczasie ugotować makaron.
Przed odcedzeniem odlać 1/2 szklanki wody. Do krewetek dodać pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlać pozostawioną z makaronu wodą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać i można podawać.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Cytrynowy makaron spaghetti z oscypkiem [PRZEPIS]

Cytrynowy makaron spaghetti z oscypkiem.
Cytrynowy makaron spaghetti z oscypkiem. Fot. Dorota Wójcicka

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 50 g oscypka
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Natkę pietruszki posiekać, dodać na patelnię. Wlać sok z cytryny, wymieszać. Dodać gorący makaron i wszystko wymieszać.
Oscypek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do makaronu, jeszcze raz wymieszać. Doprawić pieprzem cytrynowym i ewentualnie solą.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Asia
Uwielbiam dania makaronowe, najlepszy wg mnie jest makaron z lubelli :-) Ostatnio polubiłam ich linie pełne ziarno
Dodaj ogłoszenie