https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Stół Wielkanocny 2018. Co najlepiej podać najbliższym? "Wieprzowina zdrowsza niż szpinak, zwłaszcza dla dzieci i kobiet w ciąży"

Izabela Mortas/ AIP, wideo Wojciech Szczęsny AIP
Wideo
od 16 lat
Tak jak święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez karpia i zupy grzybowej, tak Wielkanocy nie wyobrażamy sobie bez żurku, jajek i piaskowej baby. Ale oprócz tradycyjnych potraw możemy przygotować specjały, którymi nieco zaskoczymy gości i wprowadzimy wiosenne orzeźwienie. Podpowiadamy, jakie przysmaki warto przyszykować na świąteczny stół.

Jajka na wiele sposobów

Zarówno podczas śniadania, jak i późniejszych spotkań przy stole z bliskimi nie powinno zabraknąć jajek pod różną postacią. Są one przekaźnikami naszych wzajemnych życzeń, ponadto w chrześcijaństwie ściśle wiąże się je ze zmartwychwstaniem Jezusa. Skorupka symbolizuje to, co stare, żółtko zaś to, co nowe. Do wielkanocnego koszyczka jajko trafia także, jako znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią i odrodzenie się wiernych w jego osobie. Najbardziej popularną formą podawania jajek jest ich faszerowanie - tutaj gospodynie mają naprawdę duże pole do popisu. Tradycjonalistom polecamy farsz pieczarkowy czy chrzanowy.

Coraz popularniejsze staje się nadziewanie jajek pastą z tuńczyka, łososia i szpinaku. Wszystkie są bardzo proste do zrobienia - wystarczy ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i utrzeć je z wymienionymi składnikami, dodać majonez i przyprawy. Jajka możemy też zaproponować w bardziej fantazyjnej odsłonie, na przykład z brokułami i prażonym słonecznikiem lub w postaci leśnych grzybów, które będą stanowić dodatkową ozdobę wielkanocnego stołu.

Mięsa. Uduś je

Oczywiście święta to także czas na znakomite mięsa, wyborne pieczenie. Mięso powinniśmy dusić z warzywami, we własnym sosie i na małym ogniu, by się nie przegotowało i rozpadło. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy, a warzywa i sos, który powstał blendujemy. Możemy dodać do tego odrobinę chrzanu i pyszne danie gotowe.

Musi być baba, może - ciasto bazyliowe

Jeśli święta, to także słodkości. Tradycyjnie skuśmy się na mazurka i ucieraną babę, które są wielkanocną klasyką. Możemy też odrobinę poeksperymentować z łakociami, by wprowadzić nieco wiosennego orzeźwienia.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska