1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie potrawy ze śliwkami.
fot. archiwum

Zobaczcie potrawy ze śliwkami.

2 z 12
Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek kalifornijskich,...
fot. archiwum

Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek kalifornijskich, podana z cytrynową komosą ryżową

Składniki
2 piersi z kaczki
150 g śliwki kalifornijskiej
1 kieliszek śliwowicy
2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego
Skórka ścięta z cytryny
Sól, pieprz
4 gałązki rozmarynu

Komosa
1 szklanka komosy ryżowej różnokolorowej
Skórka z 1 cytryny
Kilka gałązek świeżej mięty
1 łyżka masła
1 papryczka chilli
1 mango
1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego

Wykonanie

Śliwki zalewamy wodą i śliwowicą, dodajemy rozmaryn, skórkę z cytryny, podgrzewamy, aż śliwki zmiękną, a następnie studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy piersi kaczki. Odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie całą papryczkę chilli przekrojoną na pół i krótko smażymy.
Następnie wrzucamy komosę, skórkę z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na suchej zaczynamy smażyć piersi z kaczki, zaczynając od skóry. Jak się ładnie zarumieni odwracamy pierś z kaczki na drugą stronę, podlewamy kilkoma łyżkami marynaty, dorzucamy śliwki, skórkę i rozmaryn z marynaty oraz zielony pieprz.
Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy całość ok. 7 minut.
Mango kroimy w drobne paseczki, dorzucamy do komosy, krótko razem gotujemy i tuż przed podaniem dodajemy do komosy poszatkowaną świeżą mięte. Serwujemy piersi kaczki pokrojone w plastry na komosie z cytryną i mango.

3 z 12
Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami kalifornijskimi i...
fot. archiwum

Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami kalifornijskimi i orzechami 

Składniki
2 perliczki
Kilka plastrów wędzonego boczku
200-250 g wątróbki drobiowej
150 g śliwek kalifornijskich
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 mała cebula
8 listków szałwii
2 łyżki masła
Sól, pieprz
1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek
1 łyżeczka majeranku
1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej
Mąka do obtoczenia wątróbki

Wykonanie
Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy. Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Następnie cebulę i śliwki łączymy z kaszą. Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle.
Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą. Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki. Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 h.
Perliczkę można w trakcie pieczenia kilka razy przewrócić oraz polewać płynem spod pieczenia. Jeśli zbyt mocno zacznie się przypiekać całość można przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.

4 z 12
Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem...
fot. archiwum

Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem

Składniki
100 g wegańskich pierniczków
300 ml czerwonego wytrawnego wina
300 ml wody
30-50 ml syropu klonowego
400 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
250 g śliwek kalifornijskich
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu
szczypta soli
1 łyżka oliwy extra virgin

Wykonanie
Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni zrumień na chrupiące grzanki. Pozostałe pierniczki odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż.
Do garnka wlej wino, wodę i 30ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu.
Gotuj na niewielkim ogniu często mieszając ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj odłożone pierniczki i oliwę, gotuj kolejne 5 minut, potem zblenduj całość na kremową zupę.
Dopraw do smaku szczyptą soli, dodatkową szczyptą przyprawy piernikowej i ewentualnie pozostałym syropem klonowym. Podawaj zupę posypaną grzankami z piernika i pokrojoną w paseczki śliwką kalifornijską.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

Zobacz również

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin