9 z 12
Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką...
fot. archiwum

Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

Składniki na ciasto
7g drożdży instant
120ml mleka roślinnego
85g brązowego cukru
1/2 szklanki pure z dyni
skórka z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki cynamonu
350 g mąki pszennej
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)

Składniki na nadzienie

50 g śliwek kalifornijskich
30 g suszonej żurawiny
30 g daktyli
30 g suszonych fig
90 ml soku pomarańczowego
1 łyżka brandy
skórka z 1/2 pomarańczy
łyżeczka skórki z cytryny i limonki

Wykonanie
Ciasto. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

Nadzienie: Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy.

Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy.
Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.
Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-19 minut.

10 z 12
Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi...
fot. archiwum

Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami­ – jadalny prezent

Składniki

1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
3 większe łyżki kakao w proszku (bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu)
4 niepełne łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki śliwek kalifornijskich
odrobina brandy (opcjonalnie koniaku lub whisky)
1/2 szklanki migdałów
około 1/2 szklanki dowolnej mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców)
1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
odrobina soli

Wykonanie
Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia.
Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia.
W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami.
Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały.
Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!
Idealna na prezent. Może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

11 z 12
Pijane śliwki kalifornijskie w gorzkiej czekoladzie...
fot. archiwum

Pijane śliwki kalifornijskie w gorzkiej czekoladzie

Składniki
20 śliwek kalifornijskich (ok. 200-250 g)
60 ml whisky, rumu lub innego alkoholu
100 g gorzkiej czekolady
30 g masła
skórka otarta z limonki i pomarańczy
2 łyżki cukry trzcinowego
4 łyżki wody

Wykonanie
Dzień 1
Śliwki kalifornijskie zalej alkoholem i odstaw na 1 dobę do naciągnięcia alkoholu. W ciągu doby śliwki można kilka razy przemieszać.

Dzień 2
W małym rondelku rozpuść cukier trzcinowy i wodę, doprowadź do zagotowania. Wrzuć skórkę otartą z limonki i pomarańczy, gotuj przez 3 minuty, po czym wyjmuj na papier do pieczenia pojedyncze paski, odstaw do wystygnięcia (skórkę możesz formować w różne kształty, po zastygnięciu będzie dekoracją Twoich czekoladek). Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. W tak przygotowanej masie czekoladowej, maczaj namoczone wcześniej śliwki kalifornijskie (pomocny może być patyczek szaszłykowy) i odkładaj je do stężenia na papier do pieczenia. Śliwki pokryte czekoladą dekoruj przygotowanymi wcześniej paskami skórki z pomarańczy i limonki.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

O teatrze i aktorstwie od podszewki. Tego na scenie nie widzimy. Premiera w STU

O teatrze i aktorstwie od podszewki. Tego na scenie nie widzimy. Premiera w STU

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Polecamy

Wstyd dla Krakowa! Nowoczesny kompleks rośnie w górę, zabytkowa rudera pozostaje

Wstyd dla Krakowa! Nowoczesny kompleks rośnie w górę, zabytkowa rudera pozostaje

Dwa pożary pod Krakowem. Palił się dom mieszkalny oraz kemping w lesie

Dwa pożary pod Krakowem. Palił się dom mieszkalny oraz kemping w lesie

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"