Zobacz, jak spędzić święta Bożego Narodzenia w stylu fit!

Choć święta Bożego Narodzenia nie sprzyjają trzymaniu diety, to warto przez te kilka dni przestrzegać pięciu prostych zasad, które nie tylko sprawią, że będziesz cieszyć się smakiem wigilijnych dań i czasem spędzonym z rodziną, ale także zapobiegną uzyskaniu dodatkowych kilogramów.

1. Jedz regularnie

Pierwsza i podstawowa zasada, obowiązująca nawet w święta, to regularność posiłków, która zapobiegnie spowolnieniu metabolizmu.

W dzień wigilijnej kolacji jedz systematycznie, co trzy godziny. Postaw na lekkie przekąski, które nie obciążą żołądka i sprawią, że do rodzinnej wieczerzy zasiądziesz z przyjemnością, ale bez uczucia wilczego głodu, który spowodowałby nadmierną chęć jedzenia.
Z pewnością stół zastawiony pysznościami potrafi skusić, jednak nie sięgaj po nie co kilka minut. Kiedy już podejmiesz decyzję o tym, że posiłek został zakończony, trzymaj się jej.

2. Wybieraj mądrze

Świąteczna tradycja głosi, że należy spróbować wszystkich potraw z wigilijnego stołu. Nie trzeba się jej przeciwstawiać i narażać na niezadowolenie starszych członków rodziny. Wystarczy zastosować prostą zasadę i spróbować wszystkiego, ale po trochu. Natomiast warto zastanowić się nad tym, co w większej ilości nałożymy na talerz.
Nie zapomnij też o tradycyjnym kompocie z suszu, którego nie powinno zabraknąć w świątecznym menu. Nie tylko gasi on pragnienie, ale także przyspiesza przemianę materii.

3. Nie rezygnuj z aktywności

Choć święta to czas wolny od pracy, nie traktuj tych paru dni jako znakomitej okazji do lenistwa, a wręcz przeciwnie. Spędź chwilę z rodziną w sposób aktywny. Długie godziny siedzenia przy stole zamieńcie na spacer w zimowej scenerii lub wspólne wyjście na łyżwy. To nie tylko urozmaici rodzinny czas, ale także sprawi, że spalicie spożyty nadmiar kalorii, które dzięki temu nie odłożą się w organizmie.

4. Nie zapomnij o motywacji

W święta można pozwolić sobie na odrobinę odstępstwa od codziennej diety, kiedy jednak dopadnie cię chwila słabości, pamiętaj o wyznaczonych celach. Dobrą motywacją będzie zbliżający się Sylwester. Zanim sięgniesz po następną porcję ciasta lub skusisz się na dokładkę pierogów pomyśl, że już za tydzień musisz zmieścić się w imprezowe ciuchy, w których chcesz powitać Nowy Rok. W czasie tych paru dni między światami, a Sylwestrem daj odpocząć swojemu żołądkowi i postaw na lekkostrawne posiłki.

5. Połącz tradycję z nowoczesnością

Na wigilijnym stole na pewno znajdzie się miejsce nie tylko na tradycyjne potrawy, ale także na nowe dania, które swoim smakiem i zapachem od razu przywiodą na myśl świąteczną atmosferę. Zaskocz swoją rodzinę i zamiast kalorycznego ciasta przygotuj prosty deser pełen smaku i zdrowia, czyli pieczone jabłka z bakaliami i miodem.

Pieczone jabłka z bakaliami i miodem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g Migdałów Bakalland
  • 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie
Po dokładnym umyciu jabłek odkrawamy górną część tzw. „czapeczki”. Wydrążamy owoce tak, by przy brzegu zostało ok. 1 cm miąższu. Orzechy włoskie, rodzynki oraz migdały siekamy, mieszamy razem z cynamonem i zalewamy miodem tak, by bakalie skleiły się ze sobą. Następnie do środka wydrążonych owoców łyżką nakładamy powstałą masę i przykrywamy jabłka „czapeczką”. Tak przygotowane owoce układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 35 - 45 minut.

Źródło: Agencja TVN