
WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE
W woj. mazowieckim warto zapoznać się ze smakiem regionalnych wyrobów takich, jak m.in. ser twarogowy z Gąsiorowa, kiełbasa Tumska, pasta rybna z Radziwiłłowa, jabłka grójeckie, kozienicki ogórek kiszony, fafernuchy, mazowieckie masło klarowane oraz syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej.

WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE
W regionie łódzkim dobrze trafić na tradycyjne produkty, m.in. zsiadłe mleko z Dionizowa, kiełbasę z Tronin, karpia z Grabi, ćwikłę z chrzanem po łowicku, chleb kozacki z Ozorkowa, masło z Głuchowa, miody z gminy Żelechlinek, cepeliny z Nagawek oraz gołąbki z Osin.

WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE
W woj. opolskim można znaleźć smakołyki o wielu obliczach. Wśród nich są m.in. ser twarogowy z Olesna, modziki, żymlok opolski biały, kapusta kiszona z Bobrowy, krośnicka szpajza, miody rudnickie oraz tej ziołowy.

WOJEWÓDZTWO POMORSKIE
Na Pomorzu mieszkańcy mogą pochwalić się tradycyjnymi wyrobami takimi, jak m.in. twaróg żuławski z Marzęcina, bitki dominikańskie, kaczka po pomorsku, śledź mancowy po kaszubsku, ikra smażona z Kaszub, jabłko czernińskie, chleb pumpernikiel, masło kociewskie, czernina kaszubska oraz kaszubski miód pitny.