
WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE
Wielkopolanie według tradycyjnych receptur tworzą pyszności takie, jak m.in. ser liliput wielkopolski, bułczanka grodziska, kiełbasa grodziska, szabel w zalewie, andruty kaliskie, chleb żytni wielkopolski, masło ze Strzałkowa, olej rzepakowy wielkopolski, borowik wielkopolski oraz piwo z Bojanowa.

WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE
Na Śląsku koniecznie trzeba zapoznać się z lokalnymi przysmakami. Wśród nich są m.in. bryndza żywiecka, ser klagany, beskidzkie szpyrki, kiełbasa porębska, krupniok śląski, pstrąg górski, cieszyńskie pieczoki, chleb tatarczuch, ciapkapusta, piwo raciborskie oraz warzonka.

WOJEWÓDZTWO ZACHODNIOPOMORSKIE
Pomorze Zachodnie wielu osobom kojarzy się z regionalnymi wyrobami, tj. m.in. serem bałtyckim, szynką świdwińską, paprykarzem szczecińskim, śledzikiem kołobrzeskim, ziemniakiem wyszoborskim, zakwasem buraczanym z Dębna, piwem szczecińskim oraz grzybami marynowanymi z szyszką.

WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE
W woj. świętokrzyskim można znaleźć lokalne przysmaki takie, jak m.in. ser kozi z Machor, daleszycka szynka z beczki, kaszanka szarbianka, karp z Oksy, chleb iwański, fasola korczyńska, masło jędrzejowskie oraz osiński farsz z zakwaszonych ziemniaków.