
Nie macie pomysły na sylwestrowe sałatki? Kliknijcie w galerię i zobaczcie nasze propozycje!

Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym musem z suszonej żurawiny
Składniki
5 dużych buraków
250 g sera koziego
250 ml mleka kokosowego
100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g wiśni suszonej Bakalland
1 szklanka soku z malin
5 suszonych pomidorów
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną. W osobnym naczyniu mieszamy suszone owoce z sokiem z malin i odstawiamy na ok. 20 minut. Kiedy owoce zmiękną delikatnie podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni – do momentu aż owoce połączą się z sokiem w delikatny mus.
Ser kozi kroimy w kostkę i mieszamy z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Do składników dodajemy mus. Całość ozdabiamy posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.

Modna sałatka a'la tabbouleh z prażonymi pistacjami
Składniki
100 g ugotowanej kaszy pęczak
2 ogórki gruntowe
2 pomidory
pęczek świeżej natki pietruszki
pęczek świeżej mięty
pestki z granatu
2 mandarynki
1 mała cebula
250 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
sok z 1 limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Warzywa i owoce (pomidory, ogórki, cebulę, mandarynki) kroimy w drobną kostkę, pietruszkę i miętę siekamy, rozdrabniamy pistacje. Całość łączymy z kaszą i pestkami granatu. Polewamy oliwą i sokiem z limonki. Doprawiamy pieprzem.

Sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie Pauliny Nosek
Składniki
duży, dojrzały ananas
puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
6 ugotowanych na twardo jajek
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka musztardy
torebka ugotowanego ryżu
100 g oscypka w kawałku
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Ananasa podzielić na pół, ostrożnie wykroić twardy rdzeń, następnie naciąć miąższ w kratkę i wyciągać łyżką. Przełożyć do miseczki.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem oraz chilli.
Do podsmażonego mięsa dodać ugotowany ryż, odsączony z soku ananas, kukurydzę, starte na grubych oczkach jajka, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosolić i przełożyć do wydrążonych miseczek z ananasa. Podawać schłodzone.