Szaszłyki na grilla. Pomysły na pyszne grillowane szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko. Marynaty do szaszłyków [PRZEPISY]
Szaszłyki z piersi kurczaka marynowane piwem
Składniki
jedna podwójna pierś z kurczaka
200 ml piwa
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
oregano
1 łyżka miodu
2 cebule
3 papryki – zielona, żółta i czerwona
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki kawałków ananasa z puszki
pół łyżeczki gorczycy
łyżeczka octu winnego
sól
olej
dymka
Wykonanie
Piwo wymieszać z sosem sojowym, pieprzem, oregano i miodem. Marynatą zalać kawałki mięsa, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso osączyć, warzywa pokroić, nadziewać na przemian na patyczki lub szpilki do szaszłyków, skropić olejem. Grillować około. 30 min.
Dymkę zeszklić na oleju, dodać pomidory i ananasa i dusić 10 minut. Przyprawić gorczycą, solą i octem. Podawać do szaszłyków.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki