
Co się je w szpitalach w Krakowie? W galerii przedstawiamy menu jakie serwowane jest pacjentom w różnych lecznicach pod Wawelem Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Instytut Onkologii w Krakowie
Menu podstawowe:
Śniadanie:
300 gram płatków jęczmiennych na mleku,
szklanka kawy zbożowej z mlekiem,
2 łyżeczki masła (10 g),
120 gram chleba pszenno żytniego (około 3 kromki),
40 gram polędwicy sopockiej (ok. 3 plastrów),
50 gram pomidora (ok. 2 plasterki).
Drugie śniadanie: brak.
Obiad:
brokułowa z ryżem,
250 gram ziemniaków,
100 gram pulpetów drobiowych z sosem pomidorowym
150 gram gulaszu warzywny z ciecierzycą,
szklanka kompotu.
Kolacja:
120 gram chleba pszenno- żytniego (około 3 kromki),
2 łyżeczki masła,
20g sałaty,
100 gram pasty z makreli wędzonej z warzywami.
Dzienny koszt wyżywienia to 34,84 zł brutto.

Małopolski Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny im. prof. Bogusława Frańczuka
Dieta podstawowa:
Śniadanie:
Płatki jęczmienne na mleku 300 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g - ok. dwie kromki
Chleb Graham 30 g - 1 kromka
Masło extra 82% 15 g
Wędlina śniadaniowa drobiowa, parzona 55 g
Pomidor 70 g - ok. 4 plastry
Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml
Drugie śniadanie: jabłko
Obiad:
Brokułowa z ryżem 400 ml
Ziemniaki 250 g
Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g
Surówka z marchwi 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* 250 ml
Podwieczorek: Podpłomyki 20 g
Kolacja:
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g
Masło extra 82% 15 g
Pasta z makreli wędzonej z warzywami 80 g
Sałata zielona 20 g - ok. 2 liście
Dzienny koszt wyżywienia jednego pacjenta wynosi: 30,78 zł

Krakowski Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II
Dieta podstawowa:
Śniadanie:
Płatki jęczmienne na mleku 400 ml
Kawa z mlekiem 250 g
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g - ok. 3 kromek
Masło porcjowane 10g 1 szt
Śniadaniowa drobiowa 50 g
Pomidor 40 g - dwa plasterki
Drugie śniadanie: brak
Obiad:
Brokułowa z ryżem 400 ml
Ziemniaki 200 g
Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g
Surówka z marchwi 150 g (MLE,)
Kompot owocowy 250 ml
Podwieczorek: brak
Kolacja:
Herbata czarna 250 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g
Masło porcjowane 10g 1 szt
Pasta z makreli wędzonej z warzywami 80 g
Sałata zielona 30 g
Dzienny koszt wyżywienia jednego pacjenta wynosi: 37,55 zł brutto