
Szpital Specjalistyczny im. Stefana Żeromskiego
Dieta podstawowa:
Śniadanie:
chleb mieszany pszenno-żytni 50g
chleb graham 50 g
masło ekstra 15 g
szynka sołtysa wieprzowa wędzona 40 g
serek homogenizowany naturalny 60 g
pomidor 50 g
sałata zielona 10 g
kawa zbożowa z mlekiem 250 ml
Drugie śniadanie: brak
Obiad:
brokułowa z ryżem 400 ml
ziemniaki z tłuszczem 250 g
gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g
surówka wielowarzywna z olejem 100 g
marchewka gotowana 100 g
kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Podwieczorek: brak
Kolacja:
herbata czarna z cytryną 250 ml;
chleb mieszany pszenno-żytni 50g
chleb graham 50 g
masło ekstra 15 g
pasta z makreli wędzonej z warzywami 60 g
szynka tostowa drobiowa 40 g
bukiet warzywa gotowanych (kalafior, marchew, brokuł) 50g
sałata zielona 10 g
Dzienny koszt wyżywienia pacjenta na diecie podstawowej to 45,20 zł
![[b]Dieta łatwostrawna /b]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7a/5d/6411efbb79a64_o_xlarge.jpg)
Szpital Miejski Specjalistyczny im. G. Narutowicza
[b]Dieta łatwostrawna /b]
Śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku 400 g
kawa zbożowa z mlekiem 250 ml
chleb mieszany pszenno-żytni 100 g
masło ekstra 15 g
szynka drobiowa 50 g
pomidor bez skórki 50 g
Drugie śniadanie: brak
Obiad:
brokułowa z ryżem 400 ml
ziemniaki z tłuszczem 200 g
pulpet drobiowy 80 g
sos koperkowy 100 ml
marchew gotowana 150 g
kompot owocowy 250 ml
Podwieczorek: brak
Kolacja:
herbata czarna 250 ml
chleb mieszany pszenno-żytni 100 g
masło ekstra 15 g
pasta z ryby gotowanej 70g
jabłko pieczone 150 g
sałata zielona 10 g - jeden liść
Dzienny koszt wyżywania jednego pacjenta 35,70 zł

Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika w Krakowie
Menu podstawowe dla dzieci w wieku od 3 do 14 lat
Śniadanie:
Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g
Masło extra 82% 15 g
Wędlina śniadaniowa drobiowa 40 g
Pomidor 30 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
2 śniadanie:
jogurt truskawkowy 100 g
Obiad:
Brokułowa z ryżem 400 ml
Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą 200 g
Surówka z marchwi 150 g
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Podwieczorek:
Podpłomyki 20 g
Kolacja:
Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g
Masło extra 82% 15 g
Twarożek 60 g
Sałata zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Dzienny koszt wyżywienia jednego pacjenta to 36,86 zł brutto.

Szpital Specjalistyczny im. Stefana Żeromskiego
Dieta dla mamy 1 trymestr
Śniadanie:
bułka pszenno-żytnia 50 g 1 szt
chleb graham 50 g
masło 15 g
szynka sołtysa wieprzowa wędzona 20 g
serek homogenizowany 60g
pomidor 50 g
sałata 10 g
kawa zbożowa bez cukru 250 ml
Drugie śniadanie:
jogurt naturalny 1 szt
mieszanka studencka 30 g
Obiad:
Brokułowa z ryżem 400 ml
Ziemniaki 250 g
filet z kurczaka po hawajsku 150 g
surówka z marchwi 100 g
surówka z selera i jabłka 100 g
kompot owocowy 250 ml
Podwieczorek:
sałatka gyros bez cebuli 100 g
Kolacja:
bułka pszenno-żytnia 50 g 1 szt
chleb graham 50 g
masło 15 g
pasta z ryby gotowanej i warzyw 60 g
szynka tostowo drobiowa 50 g
bukiet warzywa gotowanych (kalafior, marchew, brokuł) 50g
sałata zielona 10 g
Kosz dziennego wyżywienia pacjentki na diecie dla mamy wynosi 49,27 zł