
Szpital Kliniczny im. dra Józefa Babińskiego w Krakowie
Dieta podstawowa:
Śniadanie:
mleko (w postaci zupy mlecznej lub kakao lub mleka lub kawy zbożowej),
parówki z musztardą,
serek do chleba z papryką lub dżem lub twarożek z porem lub mielonka tyrolska z chrzanem lub miód,
do każdego posiłku chleb i masło, w dniu w którym jest zupa mleczna dodatkowo podawana jest herbata
Drugie śniadanie: brak
Obiad:
zupa (np.: rosół po berlińsku, krupnik, cebulowa z grzankami, zupa warszawska z fasolą, jarzynowa z makaronem, koperkowa z ziemniakami, pomidorowa z ryżem)
drugie danie (np.: udziec z kurczaka, spagetti z mięsem wołowym, zrazy pieczone w sosie myśliwskim, gulasz z indyka po węgiersku, kotlet mielony, makaron z jabłkami, sos mięsny wieprzowy)
dodatki: ziemniaki, ryż, kasza, marchewka duszona, kapusta zasmażana, fasolka szparagowa, do każdego posiłku jest napój;
Podwieczorek: brak
Kolacja:
- na kolację: jajka lub pieczeń rzymska lub salceson drobiowy lub kiełbasa krakowska lub pasztet drobiowy lub ser żółty lub sardynka w pomidorach
dodatki: sałata zielona, musztarda, ogórek kiszony, ketchup, ogórek świeży, pomidor,
do każdego posiłku jest chleb, masło i herbata
Średni koszt całodobowego wyżywienia jednego pacjenta (wsad do kotła + koszty pośrednie, w tym media) to około 30 zł.

Krakowski Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II
Dieta cukrzycowa:
Śniadanie:
Kawa z mlekiem 250 g
Chleb Graham 100 g
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60% ) 10g
Śniadaniowa drobiowa 50 g
Pomidor 40 g
Drugie śniadanie:
jabłko 1 sztuka
Obiad:
Brokułowa z ryżem 400 ml
Ziemniaki 200 g
Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g
Surówka z marchwi 150 g
Kompot owocowy b/c 250 ml
Podwieczorek:
podpłomyki 20 g
Kolacja:
Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60% ) 10g 1szt
Pasta z makreli wędzonej* z warzywami80 g
Sałata zielona 30 g
Dodatkowy posiłek po kolacji:
Kanapka z szynką i pomidorem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g, pomidor 15g)

Małopolski Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny im. prof. Bogusława Frańczuka
Dieta dla cukrzyków:
Śniadanie:
Chleb Graham 100 g
Masło extra 82% 15 g
Wędlina śniadaniowa drobiowa, parzona 55 g
Pomidor 70 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml
Drugie śniadanie:
jabłko 1 szt
Obiad:
Brokułowa z ryżem 400 ml
Ziemniaki 250 g
Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g
Surówka z marchwi b/c 150 g
Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml
Podwieczorek:
podpłomyki 20 g
Kolacja:
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Chleb Graham 100 g
Masło extra 82% 15 g
Pasta z makreli wędzonej z warzywami 80 g
Sałata zielona 20 g
Dodatkowy posiłek po kolacji:
Kanapka z szynką i pomidorem (chlebrazowy 60g, masło 5g, szynka 25g, pomidor 15g) 1 szt

Instytut Onkologii w Krakowie
Dieta dla cukrzyków:
Śniadanie:
300 gram płatków jęczmiennych na mleku,
szklanka kawy zbożowej z mlekiem bez cukru,
chleb graham 120 g
40 gram polędwicy sopockiej (ok. 3 plastrów),
50 gram pomidora (ok. 2 plasterki)
Drugie śniadanie:
kanapka z szynką i sałatą 1 szt
Obiad:
brokułowa z ryżem 500 ml
250 gram ziemniaków,
100 gram pulpetów drobiowych z sosem pomidorowym
surówka z selera i jabłka 100 g
marchew gotowana 100 g
kompot owocowy 250 ml
Podwieczorek: kanapka z jajkiem i sałatką 1 szt
Kolacja:
120 gram chleba graham
2 łyżeczki masła,
dwa liście sałaty,
100 gram pasty z makreli wędzonej z warzywami
Dodatkowy posiłek po kolacji:
kanapka z szynką i sałatą 1 szt