Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybka przekąska - pizzeriny z pomidorami i bazylią [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Przepis na pizzeriny z pomidorami i bazylią.

Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca dobrą i szybką przekąskę.

Składniki na ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • 3 pomidory
  • 3 cebule
  • 50 g sera żółtego
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Wykonanie
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiać ciasto około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Pomidory pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5mm. Nożem pokroić ciasto na romby. Kawałki ciasta ułożyć na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószyć solą, pieprzem i bazylią.
Piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska