Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca dobrą i szybką przekąskę.
Składniki na ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 1,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo
- 3 pomidory
- 3 cebule
- 50 g sera żółtego
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiać ciasto około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Pomidory pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5mm. Nożem pokroić ciasto na romby. Kawałki ciasta ułożyć na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószyć solą, pieprzem i bazylią.
Piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
Źródło: Dzień Dobry TVN