W składzie kawy znajdziemy wiele cennych minerałów. To przede wszystkim magnes, fosfor, wapń, potas oraz w mniejszych ilościach - żelazo, sód, nikiel, cynk, miedź, kobalt, chrom, fluor oraz jod. Co ważne znajdziemy w niej także witaminy z grupy B. To sprawia, że według lekarzy i dietetyków picie kawy w ilościach nieprzekraczających trzech filiżanek dziennie, może przynieść pozytywne skutki dla naszego zdrowia.
Kawa obniża poziom stresu, pozytywnie na układ nerwowy, krwionośny, a nawet może zapobiegać lub niwelować objawy chorób starczych np. Alzheimera czy Parkinsona. Dodatkowo przyspiesza metabolizm i poprawia krążenie krwi. Nie każda kawa jednak służy naszemu zdrowiu. Niektórych typów kawy powinniśmy unikać.
Przeczytaj także: Takie są skutki jedzenia jajek na miękko. To dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka na miękko.
Taka kawa powoduje tycie i przyspiesza starzenie. Tej kawy należy unikać
Zobacz, na jakie rodzaje kawy należy uważać. Taką kawę należy ograniczyć w swojej diecie - może powodować przybieranie na wadzę i przyspieszać starzenie organizmu. Szczegóły już teraz w naszej galerii: