5 z 9
Po lewej rydz mleczaj, po prawej mleczaj wełnianka....
fot. wikipedia

Po lewej rydz mleczaj, po prawej mleczaj wełnianka.
Oba grzyby mają wklęsły kapelusz, ale rydz ma na nim kręgi zielono-pomarańczowe, a trujący mleczaj – kręgi wyraźnie ciemniejsze. Łatwo rozpoznać te grzyby po miąższu. Rydz ma pomarańczowy, a jego trujący odpowiednik – biały. Rydz wydziela pomarańczowy sok, a z mleczaja wycieka sok biały.

6 z 9
Po lewej gąska zielona, po prawej muchomor zielonawy....
fot. wikipedia

Po lewej gąska zielona, po prawej muchomor zielonawy.
U gąski kapelusz (u starszych okazów) jest rozpostarty i ma coś na kształt garbu, następnie robi się nieco wklęsły. Ma żółtozielony kolor, jaśniejszy na obrzeżach, czasem z oliwkowym lub ochrowym odcieniem.
Blaszki u gąski zielonki są gęste, mieszane, przy trzonie wąsko wyrośnięte lub wykrojone ząbkiem. Przybierają kolor od bladożółtego do siarkowożółtego. Są niejednolitej długości.

Muchomor różni się obecnością pochwy u nasady trzonu, wysokim trzonem i wolnymi blaszkami. Najłatwiej pomylić młode osobniki tych dwóch grzybów.

7 z 9
Po lewej gąsówka fioletowa, po prawej zasłoniak wonny....
fot. wikipedia

Po lewej gąsówka fioletowa, po prawej zasłoniak wonny.
Kapelusz gąsówki początkowo fioletowy, liliowy, w centrum ciemniejszy brązowoliliowy, z wiekiem blaknie w kierunku brązu. Trzon fioletowy z wrośniętymi białymi włókienkami, z wiekiem blednie (lecz nie brązowieje jak kapelusz). Blaszki za młodu bardzo fioletowe, potem brązowoochrowe, gęste, cienkie, wycięte z ząbkiem.

Skórka dojrzałego zasłoniaka płowieje do szarożółtawego po ochrowy i bywa często popękana. Blaszki są gęste, młode jasnoochrowe, żółtawobrązowawe, dojrzałe rdzawobrązowe.

Oba bardzo podobne, trzeba uważać.

8 z 9
Po lewej smardz jadalny, po prawej piestrzenica - oczywiście...
fot. wikipedia

Po lewej smardz jadalny, po prawej piestrzenica - oczywiście trująca.
Smardze w Polsce są pod ochroną, należą do kategorii grzybów i roślin rzadkich, ale są one jadalne.
Owocniki smardzów przypominają plaster miodowy, a owocniki piestrzenicy są bardziej pofałdowane.
Owocnik smardza jadalnego (nazywany główką) osiąga średnicę od 3 do 7 cm. i wysokość od 3 do 10 cm. Może mieć kulisty, owalny, jajowaty lub stożkowy kształt. W środku jest pusty.
Piestrzenica występuje tylko w lasach iglastych, a jej owocnik często przybiera kasztanowy lub czerwony kolor i jest mocno pofałdowany.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Zobacz również

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek