
Ile kalorii ma rosół? Bardzo trudno to ustalić jednoznacznie. Wartość energetyczna rosołu zależy od rodzaju i ilości mięsa, użytych warzyw czy czasu gotowania. Według amerykańskiej Food Data Central wartość odżywcza 100 g rosołu drobiowego domowego wynosi 36 kcal.

Domowy rosół jest nie tylko pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy - pomaga na wiele dolegliwości i chorób, wzmacnia układ odpornościowy, rozgrzewa i poprawia nastrój. Tradycyjnie jest podawany przy przeziębieniu i osłabieniu. Może być również bardzo pomocny w stanach zapalnych, chorobach jelit, przy słabych kościach i stawach, a nawet działać odżywczo na skórę. Rosół uznawany jest także za doskonały lek na kaca.

Rosół jest cennym źródłem peptydów i aminokwasów umożliwiających odbudowę tkanek – wzmocnienie kości i stawów, uelastycznienie skóry, uszczelnienie tętnic i jelit. Rosół może być pomocny w utrzymaniu cery bez zmarszczek - zawarte w nim składniki wpływają pozytywnie na nawilżenie i elastyczność skóry oraz zmniejszają skłonność do zmarszczek. Rosół, który w lodówce tężeje na galaretkę, zawiera nawet 15-20 g białka, jest dobrym źródłem witaminy B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku.