
Z jedzeniem rosołu powinny uważać osoby zmagające się z dną moczową.

Rosołu nie należy jeść na diecie lekkostrawnej.

Mrożone czy suszone warzywa, produkty nieświeże lub niskiej jakości sprawią, że rosół nie tylko straci na smaku, ale także może spowodować wzdęcia i uczucie ciężkości. Podobna zasada dotyczy mięsa - zamrożone nigdy nie powinno trafić do rosołu. Zupa najlepiej smakuje na świeżym mięsie. Jeżeli jednak przyrządzasz rosół na mrożonym mięsie, dopilnuj, by proces rozmrażania był bezpieczny. Mięso należy rozmrażać w chłodnej temperaturze, najlepiej w lodówce, aby nie dopuścić do rozwoju groźnych bakterii.

Jak przechowywać rosół? Jeżeli zupa ma zostać na drugi dzień, zaraz po ugotowaniu należy ją schłodzić, ponieważ w temperaturze pokojowej mogą się nagromadzić groźne bakterie.