
Co dzieje się z organizmem, gdy jemy rosół? Okazuje się, że ta lubiana zupa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Niektórym osobom rosół nie służy a nawet może zaszkodzić. Sprawdź teraz w naszej galerii, kto powinien ograniczyć spożywanie rosołu >>>>>

Na rosół powinny uważać osoby z nietolerancją histaminy, ponieważ zupa ta zawiera jej sporo. Najwyższą zawartością histaminy charakteryzują się dojrzewające i suszone wędliny, takie jak kindziuk czy salami, a także twarde i pleśniowe sery, np. parmezan lub brie. Histamina naturalnie występuje również w konserwach rybnych, winie, drożdżach, czekoladzie, pomidorach oraz wielu innych lubianych produktach spożywczych. Wyższe stężenie histaminy i nietolerancja na ten składnik prowadzi do niepożądanych reakcji organizmu, takich jak zawroty i bóle głowy, świąd skóry, wysypka, zlewne poty, zaczerwienienie skóry, bóle brzucha, biegunki a nawet objawy lękowe. Jeśli zauważysz takie objawy po zjedzeniu rosołu, zrezygnuj z tego dania na jakiś czas ale jednocześnie udaj się do lekarza, by sprawdzić przyczyny.

Na rosół powinny uważać osoby zmagające się z kamicą nerkową.

Rosołu powinny unikać osoby mające problemy z:
- wątrobą,
- trzustką,
- jelitem grubym.