W krakowskiej kuchni można dostrzec wpływy żydowskie, niemieckie, austriackie, czeskie i bałkańskie, a tę różnorodność zawdzięczamy historii miasta i regionu. Lata temu przez miasto przewinęła się masa kupców z krajów Europy i Bliskiego Wschodu i dzięki temu krakowianie zaczerpnęli inspiracje do stworzenia własnych, lokalnych przysmaków.
Poznaj listę krakowskich specjałów, które koniecznie musisz skosztować odwiedzając smocze miasto.
Obwarzanek krakowski
Niepodważalny numer jeden. Symbol Krakowa. Specjał został wpisany na listę produktów tradycyjnych chronionych prawem Unii Europejskiej. Charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem oraz chrupiącą skórką. Można go dorwać na małych stoiskach praktycznie na każdym rogu centralnych ulic miasta. Najlepiej smakuje posypany solą, sezamem, przyprawami lub serem i cebulą. Wypieka się w Małopolsce od ponad 600 lat.
Pischinger
Bardzo skromny lecz przepyszny torcik przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Składa się z chrupiących wafli poprzekładanych pysznym czekoladowym kremem. Stworzył go wiedeński cukiernik – Oscar Pischinger.
Krakowska maczanka
Powszechnie znana jako prababka burgerów podbija lokalny street food. Bułkę wypełnia się karkówką lub schabem, a całość urozmaica cebulą, pieczarkami lub ogórkiem. Sekret tkwi w wyjątkowym smaku pieczywa.
Lody na Starowiślnej
Jeśli zapytasz mieszkańca o to, gdzie w Krakowie zjeść najlepsze lody, odpowiedź usłyszysz bez wahania: na Starowiślnej. Te kultowe lody podbiły Kraków już dawno!
Kiełbasa krakowska
Tradycyjna wędzona gruba kiełbasa wieprzowa. Zasadnicze składniki to mięso wieprzowe, sól i przyprawy. Tak charakterystyczna dla Krakowa, że zawdzięcza miastu swoją nazwę.
