
Zbliża się tłusty czwartek, a to oznacza, że wielu z nas tego dnia spożyje pączki w ilościach hurtowych.

Jak przygotować je w domu? Czy istnieje przepis idealny?

Pączki przybierają różne formy i smaki. Można je smażyć jako wielkie drożdżowe kule, małe piłeczki kładzione łyżką lub jako oponki z dziurką. Wśród smaków i nadzień także wybór jest ogromny. Róża, toffi, czekolada, ser, marmolada - każdy znajdzie coś dla siebie.

O pączkach warszawskich mówi się do dziś, choć przepisy sięgają XIX wieku. Współczesne receptury zakładają, że pół kg mąki, pół szklanki mleka (lepiej wcześniej wyjąć je z lodówki), 4 całe jaja, 4 żółtka i 40 g drożdży należy wymieszać ze sobą i odstawić na bok, aby drożdże mogły pracować. Następnie do masy dodać 1/4 kostki masła, 1/3 szklanki cukru, niecały kieliszek alkoholu (może być rum), szczyptę cynamonu i szczyptę wanilii. Kule z przygotowanego ciasta smażyć na głębokim tłuszczu.