Tłusty czwartek 2023. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na faworki, oponki i karnawałowe róże [PRZEPISY]
Mrowisko, czyli góra z chrustu na tłusty czwartek Anny Cyganik-Idęć
Składniki na chrust
1 kg mąki
8 żółtek
1 łyżka masła
400 ml śmietany 12 lub 18%
2 kieliszki wódki
cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania)
olej i/lub smalec do smażeniu
Składniki na masę
200 g margaryny
2 szklanki cukru
50g miodu
bakalie (wiórki, rodzynki, mak) - do posypania
Wykonanie
Chrust. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto.
Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka).
Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz, następnie obtaczać w cukrze pudrze z odrobiną cukru wanilinowego (najlepiej zrobić to jeszcze gdy faworki są ciepłe). Z tego przepisu wychodzą 2 duże miski faworków.
Masa
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku. Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50 g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta.
Z faworków ułożyć kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami.