Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek 2023? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na:
- Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust ze spirytusem
- Karnawałowy prosty chrust staropolski
- Szybki i pyszny chrust na tłusty czwartek
- Mrowisko, czyli góra z chrustu na tłusty czwartek
- Oponki drożdżowe bez sera na tłusty czwartek
- Oponki serowo-czekoladowe na tłusty czwartek
- Szybkie oponki serowe z pięciu składników
- Oponki serowe z polewą
- Pieczone donaty
- Róże karnawałowe
Przypomnijmy. Pączki były znane już w starożytnym Rzymie. Nie były jednak przygotowywane na słodko - słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej. Również w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach.
Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku.
Myślisz, że pączkami zajadamy się tylko my? Nic bardziej mylnego! Nasi zachodni sąsiedzi jedzą pączki bardzo podobne do naszych. Zazwyczaj są nadziewane marmoladą, ale czasem również czekoladą, advocatem lub toffi.
Włosi mają aż dwa rodzaje pączków. Jedne przypominają nasze ptysie (zeppole), natomiast bomboloni to toskański przysmak, który bardzo przypomina pączki berlińskie. Różni go to, że ciasto drożdżowe jest nadziewane od góry (a nie od boku) i jego odrobina znajduje się na wierzchu pączka.
Charakterystyczne są też pączki hiszpańskie. Są dostępne w wielu cukierniach w naszym kraju. Bardzo słodkie, przybierające formę „gniazda”, zrobione z ciasta parzonego.
W Turcji zajadają się niewielkimi okrągłymi kuleczki z miodem lub cukrowym syropem. Podobne pączki - loukoumades- są podawane w Grecji.
Amerykanie kochają pączki, które przypominają nasze oponki. Są puszyste w środku, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku mają charakterystyczna dziurkę.
