
Co przygotować w tłusty czwartek zamiast pączków? Oczywiście krakowski chrust i pyszne oponki. Jak je zrobić. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust ze spirytusem Marty Góry
Składniki
10 żółtek
1 całe jajko
1 łyżeczka do herbaty cukru pudru
1 łyżeczka do herbaty masła
mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
spirytus – łyżka, ale niekoniecznie
Wykonanie
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier.
Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć.
W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.

Przepis na karnawałowy prosty chrust staropolski Grażyny Łacnej-Walczak
Składniki
40 dag mąki
4 dag masła
2 dag cukru
4 żółtka
3 jajka
łyżka gęstej śmietany
kieliszek spirytusu
cukier puder
cukier waniliowy
olej do smażenia
Wykonanie
Jajka ubić na pianę.
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta.
W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Szybki i pyszny chrust na tłusty czwartek Andżeliki Knop
Składniki
250 g mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnego mleka
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkować, pokroić w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrobić przecięcie i przełożyć jeden koniec paska.
Gotowe faworki smażyć na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osuszyć je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem.