5 z 12
Mrowisko, czyli góra z chrustu na tłusty czwartek Anny...
fot. Anna Cyganik-Idęć

Mrowisko, czyli góra z chrustu na tłusty czwartek Anny Cyganik-Idęć

Składniki na chrust
1 kg mąki
8 żółtek
1 łyżka masła
400 ml śmietany 12 lub 18%
2 kieliszki wódki
cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania)
olej i/lub smalec do smażeniu

Składniki na masę
200 g margaryny
2 szklanki cukru
50g miodu
bakalie (wiórki, rodzynki, mak) - do posypania

Wykonanie
Chrust. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto.
Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka).
Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz, następnie obtaczać w cukrze pudrze z odrobiną cukru wanilinowego (najlepiej zrobić to jeszcze gdy faworki są ciepłe). Z tego przepisu wychodzą 2 duże miski faworków.

Masa

Margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku. Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50 g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta.
Z faworków ułożyć kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami.

6 z 12
Oponki drożdżowe bez sera na tłusty czwartek Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Oponki drożdżowe bez sera na tłusty czwartek Sylwii Ładygi

Składniki na ok. 15 sztuk
300 g mąki
125 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
2 łyżki rumu
40 g drożdży
olej do smażenia
polewa czekoladowa

Wykonanie

Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiać i zmieszać z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrobić ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
Wlać roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrobić aż dokładnie połączy się z ciastem, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść.
Rozwałkować delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykroić krążki.
W każdym krążku wyciąć otwór (ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki).
Przykryć oponki ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Smażyć po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Przełożyć na papierowy ręcznik.
Lekko ostudzone polać roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypać dodatkowo cukrem pudrem.

7 z 12
Oponki serowo-czekoladowe na tłusty czwartek Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Oponki serowo-czekoladowe na tłusty czwartek Sylwii Ładygi

Składniki

110 g mąki
15 g kakao
40 g cukru
1 płaska łyżeczka sody
130 g sera białego półtłustego
żółtko
60 g śmietany kwaśnej 18 proc
olej do smażenia

Dodatkowo
ok. 100 g czekolady
1 łyżka masła

Wykonanie
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiać. Ser biały zmiksować z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wyciąć krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Usmażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączyć na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawić do posiekania, resztę roztopić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Gorącą polewą polać oponki, posypać resztą posiekanej czekolady.

8 z 12
Szybkie oponki serowe z pięciu składników Katarzyny Skuty...
fot. Katarzyna Skuta

Szybkie oponki serowe z pięciu składników Katarzyny Skuty

Składniki

1 kg białego sera
0,7 kg mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka

Wykonanie

Ser rozkruszyć, dodać do niego mąkę, jajka, cukier i proszek. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wycinać szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak głosował Kraków, tak głosowała Małopolska. Znamy pełne wyniki. Co za frekwencja!

Tak głosował Kraków, tak głosowała Małopolska. Znamy pełne wyniki. Co za frekwencja!

Tak w pierwszej turze wyborów prezydenckich zagłosowali gorliczanie

Tak w pierwszej turze wyborów prezydenckich zagłosowali gorliczanie

Krakowskie reakcje na wyniki wyborów. "W drugiej turze będzie bardzo zacięty bój"

Krakowskie reakcje na wyniki wyborów. "W drugiej turze będzie bardzo zacięty bój"

Zobacz również

Chrzanów bastionem Rafała Trzaskowskiego. Jak głosowali w więzieniach?

Chrzanów bastionem Rafała Trzaskowskiego. Jak głosowali w więzieniach?

Matura historia 2025 poziom rozszerzony. Mamy arkusz CKE i odpowiedzi

Matura historia 2025 poziom rozszerzony. Mamy arkusz CKE i odpowiedzi