
Mrowisko, czyli góra z chrustu na tłusty czwartek Anny Cyganik-Idęć
Składniki na chrust
1 kg mąki
8 żółtek
1 łyżka masła
400 ml śmietany 12 lub 18%
2 kieliszki wódki
cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania)
olej i/lub smalec do smażeniu
Składniki na masę
200 g margaryny
2 szklanki cukru
50g miodu
bakalie (wiórki, rodzynki, mak) - do posypania
Wykonanie
Chrust. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto.
Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka).
Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz, następnie obtaczać w cukrze pudrze z odrobiną cukru wanilinowego (najlepiej zrobić to jeszcze gdy faworki są ciepłe). Z tego przepisu wychodzą 2 duże miski faworków.
Masa
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku. Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50 g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta.
Z faworków ułożyć kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami.

Oponki drożdżowe bez sera na tłusty czwartek Sylwii Ładygi
Składniki na ok. 15 sztuk
300 g mąki
125 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
2 łyżki rumu
40 g drożdży
olej do smażenia
polewa czekoladowa
Wykonanie
Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiać i zmieszać z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrobić ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
Wlać roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrobić aż dokładnie połączy się z ciastem, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść.
Rozwałkować delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykroić krążki.
W każdym krążku wyciąć otwór (ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki).
Przykryć oponki ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Smażyć po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Przełożyć na papierowy ręcznik.
Lekko ostudzone polać roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Oponki serowo-czekoladowe na tłusty czwartek Sylwii Ładygi
Składniki
110 g mąki
15 g kakao
40 g cukru
1 płaska łyżeczka sody
130 g sera białego półtłustego
żółtko
60 g śmietany kwaśnej 18 proc
olej do smażenia
Dodatkowo
ok. 100 g czekolady
1 łyżka masła
Wykonanie
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiać. Ser biały zmiksować z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wyciąć krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Usmażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączyć na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawić do posiekania, resztę roztopić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Gorącą polewą polać oponki, posypać resztą posiekanej czekolady.

Szybkie oponki serowe z pięciu składników Katarzyny Skuty
Składniki
1 kg białego sera
0,7 kg mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka
Wykonanie
Ser rozkruszyć, dodać do niego mąkę, jajka, cukier i proszek. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wycinać szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.