
Oponki serowe z polewą Katarzyny Jaworek
Składniki na oponki
250 g mąki
50 g margaryny
200 g sera białego
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
Składniki na polewę
1 tabliczka mlecznej czekolady
1,5 łyżki mleka
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną i białym serem. Dodać cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką o dużej średnicy wykroić w cieście krążki. Na środku każdego krążka zrobić kieliszkiem mniejsze kółko.
Oponki smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oponki ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko. Wymieszać, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polać usmażone oponki.

Pieczone donaty Doroty Wójcickiej
Składniki na około 16 sztuk
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki mleka
2 jajka
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżek oleju
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać mleko, jajka, cukier waniliowy i olej, zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć do rękawa, wyciskać do lekko natłuszczonej specjalnej formy do pieczenia donató. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 15-18 minut. Wyjąć z formy, ostudzić.
Składniki na polewy
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
wiórki kokosowe
czekoladowa posypka
Wykonanie
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
Mleczną czekoladę osobno rozpuścić nad parą wodną.
Wiórki kokosowe i czekoladową posypkę wysypać na osobne talerzyki.
Każdego donata maczać w białej czekoladzie i zaraz obtoczyć w wiórkach kokosowych, kłaść na kratce. Następnie każdego donata maczać z drugiej stronie w mlecznej czekoladzie i obtaczać w czekoladowej posypce. Kłaść na kratce do zastudzenia czekolady.

Prosty i szybki przepis na róże karnawałowe Andżeliki Knop
Składniki
szklanka mąki gryczanej
3 łyżki skrobi z tapioki
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka octu jabłkowego
3 łyżki oleju kokosowego
szklanka mleka kokosowego
marmolada
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę gryczaną, dodać skrobię z tapioki, proszek do pieczenia, sól, ocet jabłkowy, płynny olej kokosowy i mleko kokosowe. Zagnieść ciasto. Gdy będzie się kleiło do rąk, dodać więcej mąki gryczanej.
Gotowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na ok. 1/2 cm. Z ciasta wyciąć kółka w dwóch rozmiarach. Następnie ponacinać delikatnie - po obwodzie, na brzegach.
Na większe kółka położyć kółka mniejsze i delikatnie skleić je na środku. Róże układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawić je do przestygnięcia, a następnie ułożyć na środku róży niewielką ilość marmolady.