9 z 12
Oponki serowe z polewą Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Oponki serowe z polewą Katarzyny Jaworek

Składniki na oponki
250 g mąki
50 g margaryny
200 g sera białego
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia

Składniki na polewę

1 tabliczka mlecznej czekolady
1,5 łyżki mleka

Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną i białym serem. Dodać cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką o dużej średnicy wykroić w cieście krążki. Na środku każdego krążka zrobić kieliszkiem mniejsze kółko.
Oponki smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oponki ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko. Wymieszać, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polać usmażone oponki.

10 z 12
Pieczone donaty  Doroty Wójcickiej...
fot. Dorota Wójcicka

Pieczone donaty  Doroty Wójcickiej

Składniki na około 16 sztuk

2 szklanki mąki pszennej 
6 łyżek cukru 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 
2/3 szklanki mleka 
2 jajka 
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 
6 łyżek oleju 

Wykonanie 
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać mleko, jajka, cukier waniliowy i olej, zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć do rękawa, wyciskać do lekko natłuszczonej specjalnej formy do pieczenia donató. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 15-18 minut. Wyjąć z formy, ostudzić. 
 
Składniki na polewy 
1 tabliczka białej czekolady 
1 tabliczka mlecznej czekolady 
wiórki kokosowe 
czekoladowa posypka 
 
Wykonanie

Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną. 
Mleczną czekoladę osobno rozpuścić nad parą wodną. 
Wiórki kokosowe i czekoladową posypkę wysypać na osobne talerzyki. 
Każdego donata maczać w białej czekoladzie i zaraz obtoczyć w wiórkach kokosowych, kłaść na kratce. Następnie każdego donata maczać z drugiej stronie w mlecznej czekoladzie i obtaczać w czekoladowej posypce. Kłaść na kratce do zastudzenia czekolady.

11 z 12
Prosty i szybki przepis na róże karnawałowe Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Prosty i szybki przepis na róże karnawałowe Andżeliki Knop

Składniki

szklanka mąki gryczanej
3 łyżki skrobi z tapioki
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka octu jabłkowego
3 łyżki oleju kokosowego
szklanka mleka kokosowego
marmolada

Wykonanie

Do miski przesiać mąkę gryczaną, dodać skrobię z tapioki, proszek do pieczenia, sól, ocet jabłkowy, płynny olej kokosowy i mleko kokosowe. Zagnieść ciasto. Gdy będzie się kleiło do rąk, dodać więcej mąki gryczanej.
Gotowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na ok. 1/2 cm. Z ciasta wyciąć kółka w dwóch rozmiarach. Następnie ponacinać delikatnie - po obwodzie, na brzegach.
Na większe kółka położyć kółka mniejsze i delikatnie skleić je na środku. Róże układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawić je do przestygnięcia, a następnie ułożyć na środku róży niewielką ilość marmolady.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Polecamy

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci