1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne desery z jabłkami...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne desery z jabłkami naszych Czytelników.

2 z 12
Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. archiwum

Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich z Kościelca

Składniki
1/2 litra mleka
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1 kg jabłek

Wykonanie

Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.

3 z 12
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń...
fot. KGW Głogoczów

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
ok. 1,5 litra mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
łyżeczka soli
2 jajka
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę

1/3 kostki masła
10 dag mąki
10 dag cukru pudru

Wykonanie

Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

4 z 12
Słodkie placuszki z jabłkiem i cynamonem Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Słodkie placuszki z jabłkiem i cynamonem Joanny Tokarz

Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza.
Do ciasta dodać pokrojone w plastry jabłka, delikatnie zamieszać.
Placuszki smażyć na dużej ilości oleju i na małym ogniu żeby się nie przypalały.
Po usmażeniu najlepiej przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać najlepiej jeszcze ciepłe.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Bieg Skawiński 2025 w międzynarodowym gronie. Tłum uczestników na trasie

Bieg Skawiński 2025 w międzynarodowym gronie. Tłum uczestników na trasie

Ponad 25 dzieci przystąpiło do Pierwszej Komunii Świętej w Osieku

Ponad 25 dzieci przystąpiło do Pierwszej Komunii Świętej w Osieku

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Zobacz również

Ponad 25 dzieci przystąpiło do Pierwszej Komunii Świętej w Osieku

Ponad 25 dzieci przystąpiło do Pierwszej Komunii Świętej w Osieku

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy