
Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną Agnieszki Sznajder
Składniki
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
mąka pszenna (mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki)
4 jaja
6 kopiatych łyżek cukru
2-3 twarde kwaskowate jabłka (polecam szarą renetę)
2 cytryny - starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Rozgrzać olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki, ok. 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.
Jaja z cukrem ubić mikserem, zatrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, zmiksować. Dodać jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Ciasto nakładać dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuścić bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą, wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Minipączki posypać cukrem pudrem.

Bułki paryskie z jabłkiem Anny Cyganik-Idęć
Składniki na ciasto
400 g mąki pszennej
150 ml mleka
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
jajko
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Składniki na farsz
4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
100 ml śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej jajko
łyżka masła 2 łyżki wody
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Dodatkowo
żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i poczekać, aż podwoi objętość.
Masa. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok. 5 minut, dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić go na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta i ułożyć na nim paski z ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami Katarzyny Skuty
Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
szklanka oleju
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka proszku po pieczenia
łyżeczka sody
1 kg jabłek
cukier waniliowy
rodzynki, orzechy włoskie
łyżka wrzątku
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać.
Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.

Placek z jabłkami Marty Góry
Składniki na ciasto
50 dag mąki
20 dag masła
5-6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
jabłka
cukier
cynamon
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.