1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne desery z jabłkami...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne desery z jabłkami naszych Czytelników.

2 z 12
Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. archiwum

Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich z Kościelca

Składniki
1/2 litra mleka
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1 kg jabłek

Wykonanie

Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.

3 z 12
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń...
fot. KGW Głogoczów

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
ok. 1,5 litra mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
łyżeczka soli
2 jajka
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę

1/3 kostki masła
10 dag mąki
10 dag cukru pudru

Wykonanie

Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

4 z 12
Słodkie placuszki z jabłkiem i cynamonem Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Słodkie placuszki z jabłkiem i cynamonem Joanny Tokarz

Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza.
Do ciasta dodać pokrojone w plastry jabłka, delikatnie zamieszać.
Placuszki smażyć na dużej ilości oleju i na małym ogniu żeby się nie przypalały.
Po usmażeniu najlepiej przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać najlepiej jeszcze ciepłe.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Zobacz również

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Czarny poniedziałek w komunikacji miejskiej w Krakowie. Wypadek za wypadkiem!

Czarny poniedziałek w komunikacji miejskiej w Krakowie. Wypadek za wypadkiem!