
Ciasto fit-hit ze Słodkiej Manufaktury Ewy Frymar-Miszczyńskiej
Składniki
3 całe jaja
3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
1,5 dojrzałego banana
100 g daktyli
150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych innych orzechów (np.brazylijskich, pekanów lub po prostu pestek słonecznika
garść suszonej żurawiny
łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej(jeśli nie lubicie korzennych ciast (można pominąć)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki -mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.

Wojnicki placek królewski z masą jabłkową i orzechową
Składniki na ciasto
20 dag margaryny
30 dag mąki
3 żółtka
łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę jabłkową
1 kg jabłek
1 szklanka cukru kryształu
2 galaretki cytrynowe
Składniki na masę orzechową
15 dag orzechów
1/2 szklanki mleka
2 jajka
szklanka cukru
kostka masła
Składniki na polewę
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, upiec 2 placki.
Masa jabłkowa. Jabłka zerzeć na grubej tarce i smażyć z cukrem. Dodać galaretki, dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa. 15 dag orzechów mielonych sparzyć w 1/2 szklanki mleka zagotowanego, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 2 jajka ubić na parze z 1 szklanką cukru kryształu. Utrzeć kostkę masła z ubitymi jajkami i wystudzonymi orzechami.
Polewa. Z podanych składników przygotować polewę.
Przełożenie placka: kruche ciasto, masa jabłkowa, kruche ciasto, masa orzechowa, polewa.

Jabłka pieczone z cynamonem i żurawiną Koła Gospodyń Wiejskich ze Stryszowa
Składniki
4 jabłka
4 łyżeczki miodu
cynamon
4 łyżeczki żurawiny
Wykonanie
W jabłku usunąć gniazdo nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Do wydrążonych otworów nałożyć żurawinę, cynamon i miód lub inne ulubione bakalie. Piec ok 40 min. w 180 stopniach (jeżeli jabłka są mniejsze należy skrócić czas pieczenia).