TOP 10 przepisów na nietypowe dania z bakaliami na Boże Narodzenie 2023 [PRZEPISY]
Zupa rybna z bakaliami i mleczkiem kokosowym
Składniki
200 g filetu z dorsza
100 g migdałów w płatkach Bakalland
100 g żurawiny Bakalland
100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 szklanki śmietany 36%
1 kostka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Składniki na bulion warzywny
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 litry wody
1 łyżka oleju
Wykonanie
W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki rybę i wszystkie składniki jeszcze przez chwilę dusimy na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą, zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy wszystko na małym ogniu i dodajemy śmietanę oraz bakalie. Wszystko przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą.
Przepis na bulion warzywny: Cebule obieramy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, do momentu aż będą dobrze przypieczone. W dużym garnku umieszczamy wszystkie warzywa i przyprawy, dodajemy cebulę, wlewamy wodę i łyżkę oleju, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wywar zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Gotowy bulion przecedzamy przez sitko, dokładnie odciskając warzywa, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.