1 z 27
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie zupy! Kliknijcie w...
fot. Fot. Anna Kaczmarz

Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie zupy! Kliknijcie w galerię i wybierzcie dla siebie przepisy naszych Czytelników na sprawdzone domowe zupy.

2 z 27
Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. archiwum

Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
2 litry wody
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/3 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki lub koper

Wykonanie
Wszystkie jarzyny (z wyjątkiem cebuli i czosnku) oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości. Cebule obrać i zeszklić na złoty kolor dodając łyżkę margaryny. Gdy jarzyny będą miękkie dodać do nich cebulkę, trochę pieprzu, kostkę rosołową, obrany i pokrojony drobno czosnek.
Na koniec dodać roztrzepaną śmietanę (wcześniej ją zahartować, tzn. w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
Po zdjęciu z ognia do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koper, ewentualnie listki mięty.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu

3 z 27
Zupa botwinka...
fot. Fot. Marta Góra

Zupa botwinka

Składniki
2 pęczki botwiny
cytryna- sok
śmietana w ilości indywidualnej- dowolnie według smaku)
bulion dowolny (warzywny, mięsny; z kostki lub ugotowany)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Botwinkę umyć, osączyć, pokroić drobno ( z łodyżkami i listkami), zalać wodą tak, aby przykryła botwinkę, dodać cytrynę i ugotować do miękkości buraczków. Dodać ok. 0,5 litra bulionu , śmietanę. Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis Marty Góry

4 z 27
Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką

Składniki
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g fasoli Jaś
2 litry wody
200 g kiełbasy podwawelskiej
200 g boczku wędzonego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej
1/2 łyżki papryki mielonej
1 papryka czerwona
1 pomidor
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa, sól, pieprz

Wykonanie
Żeberka oraz fasolę przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Pomidora pokroić na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodać do wywaru. Kiełbasę pokroić w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażyć na rumiano na oliwie i dodać do zupy.
Na końcu do zupy dodać koncentrat i gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Pozostały jeszcze 22 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

„Jagiellonki” świętowały awans do ekstraligi!

„Jagiellonki” świętowały awans do ekstraligi!

Kibice na meczu Hutnik - KKS Kalisz. Tak wspierali swoją drużynę

Kibice na meczu Hutnik - KKS Kalisz. Tak wspierali swoją drużynę

Cracovia przegrała w meczu walki i spada w ligowej tabeli

Cracovia przegrała w meczu walki i spada w ligowej tabeli

Zobacz również

„Jagiellonki” świętowały awans do ekstraligi!

„Jagiellonki” świętowały awans do ekstraligi!

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy