Postny żurek na domowym zakwasieSkładniki:zakwas na żurekwłoszczyznaczosnekziemniakiWykonanie: Ugotować litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty) z grzybami suszonymi. Do gorącego wywaru dodać 1/2 l białego barszczu (zakwas) nie przecedzając go, gdyż zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, posolić do smaku. Można też podać oddzielnie ziemniaki okraszone usmażoną na oleju cebulką lub jajko ugotowane na twardo.
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH Z KONASZÓWKI
Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się, niż domowa zupa - szczególnie ta jedzona przy śniegu i mrozie za oknami. Zobacz TOP 7 przepisów na najlepsze zimowe zupy i sprawdź, która z nich jest najlepsza na zimowy chłód!